"Booktowns"


Κάποιες μικρές πόλεις σε αγροτικές περιοχές από τις οποίες χάθηκε το βιομηχανικό στοιχείο έχουν γίνει γνωστές ως "βιβλιουπόλεις". Με βιτρίνες με μεταχειρισμένα βιβλία, αντικέρ βιβλιοπωλεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ, στόχος τους είναι να προσελκύσουν νέους βιβλιόφιλους επισκέπτες.

Οι "βιβλιουπόλεις" ενώθηκαν επίσημα μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλιουπόλεων . Το κίνημα ξεκίνησε το 1961 με τον Richard Booth στην Ουαλία, και περιλαμβάνει πλέον πόλεις σε όλη την Ευρώπη και τη Μαλαισία, την Κορέα και την Αυστραλία. Ωστόσο, η κίνηση για ένα πρόγραμμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε αυτές τις αγροτικές περιοχές έχει συναντήσει κάποια εμπόδια τα τελευταία χρόνια, με την ενοποίηση του εμπορίου μεταχειρισμένων βιβλίων σε απευθείας σύνδεση και την άνοδο του e-book. Ο Adrian Turpin, διευθυντής του λογοτεχνικού φεστιβάλ στην Wigtown, "βιβλιούπολη" της Σκωτίας, δήλωσε στο BBC το 2012 :

"Υπήρξε μια εποχή που οι πωλητές μεταχειρισμένων βιβλίων σε "βιβλιουπόλεις" εστίαζαν περισσότερο στην πώληση βιβλίων και έπειτα στην εμπειρία της περιήγησης (browsing) . Τώρα συμβαίνει το αντίστροφο."

Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στο λογοτεχνικό τοπίο, οι "βιβλιουπόλεις" εξακολουθούν να ευδοκιμούν.

Hay-on-Wye, Ουαλία
Jinbocho, Japan

Sainte Pierre de Clages, Switzerland

Hay-on-Wye, Ουαλία

Hay-on-Wye, Ουαλία

 Uruena, Spain

Wigtown, Scotland


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις